(044) 300-25-56

Великдень в Італії: гарне і душевне свято

Тематика статті
Зміст
Коли Великдень в Італії 2025 року
Яких дотримуються традицій на Великдень в Італії
Католицький Великдень у церквах Італії
Картинка Великодня та урочистий стіл

Одним із найважливіших свят в Італії є Великдень, або по-італійськи Pasqua. Цей день символізує воскресіння Ісуса Христа. Італійці вважають, що саме в це свято відбувається оновлення життя. Його відзначають за особливими національними традиціями, релігійними обрядами і з грандіозними ходами. У дні урочистостей місцеві жителі готують справжні гастрономічні шедеври.

Італійський Великдень - це багатогранне і живе свято, де кожен знайде щось своє: віру, початок весни або затишок сімейного вогнища. На свято Великодня до Італії приїжджає чимала кількість туристів, адже це завжди цікаві ходи, смачні страви та затишна атмосфера.

Для тих, хто проживає в Італії на тривалій офіційній основі, буде корисна й інша інформація про країну. Наприклад, Bonus bollette 2025: пільга для оплати за комунальні послуги в Італії, що необхідно знати про це, як скористатися. Також ви можете дізнатися, що таке соціальна карта сім'ї в Італії, як її отримати та використовувати.

Коли Великдень в Італії 2025 року

Як і в багатьох інших країнах, дата Великодньої неділі не є постійною, оскільки визначається за місячним календарем. Її відзначають у першу неділю після першого повного місяця. Тобто дата святкування випадає в період від 22 березня до 25 квітня. У 2025 році Великдень італійці відзначають 20 квітня.

Але великодня неділя не є єдиним днем для святкування. Святкування починаються за тиждень до цього дня, об'єднуючи цілу низку подій:

  • La Domenica delle Palme (Пальмова неділя) відзначається за тиждень до Великодня. Це символ входу Ісуса в Єрусалим.
  • Settimana Santa (Священний тиждень) - це останній тиждень перед великодньою неділею. У ці дні відбуваються релігійні обряди і процесії.
  • Venerdì Santo (Страсна п'ятниця) - це день спогаду про розп'яття Христа, в який проводяться особливі богослужіння і ходи.
  • Sabato Santo (Священна субота) - день тиші перед святкуванням Великодня.

Після великодньої неділі відзначається паскетта - Pasquetta. Великодній понеділок відзначають виїздами на природу та пікніками. Цього дня італійці вихідні та звикли проводити його з родиною, близькими людьми та друзями.

Яких дотримуються традицій на Великдень в Італії

Італійці починають готуватися до Великодня з Великого посту - Quaresima. Він триває 40 днів. У цей період жителі відмовляються від деяких звичок і конкретних продуктів. У такий спосіб вони прагнуть духовного очищення та покаяння.

За тиждень до Великодня відзначається пальмова неділя. До церкви приносять гілки оливи та пальми для освітлення. Вони є символом благословення та миру. Ці гілки заведено дарувати друзям і близьким на знак прощення, або зберігати вдома цілий рік як оберіг.

У Священний тиждень відбуваються різні релігійні заходи, як-от процесії або театралізовані заходи з виставами. Глибоку атмосферу духовності створюють статуї святих, які несуть учасники ходи вулицями.

У багатьох містах відбуваються хресні ходи у страсну п'ятницю. Наприклад, Папа Римський очолює процеси від Колізею до Палатинського пагорба в Римі. Робляться 14 зупинок, які символізують хресні шляхи Христа.

У Священну суботу по домівках розноситься священний вогонь, який запалюється в церкві. На сьогодні цей обряд досить часто стали змінювати феєрверками та іншими подібними заходами.

Однак, є й деякі відмінності святкувань залежно від регіону. У Сицилії відбуваються містерії. Це театралізовані масштабні процесії, в яких показуються сцени зі страстей христових. У Флоренції головною традицією є вибух воза - Scoppio del Carro. Прикрашений віз із феєрверками підпалюють на площі кафедрального собору. Це символізує родючість і добробут. А в місті Пріцці проводять танець дияволів - Il ballo dei diavoli, який символізує боротьбу добра зі злом.

Католицький Великдень у церквах Італії

Не менш цікавим супроводом до релігійних обрядів є культурні заходи Італії на Великдень. Багато міст організовують великодні ринки. На них можна купити різноманітні сувеніри та вироби ручної роботи в тематику свята, а також традиційні продукти. Ці ринки приваблюють не тільки місцевих жителів, а й туристів.
Італійські церкви несамовито перетворюються до свята. Вони прикрашені живими квітами, такими як нарциси, ромашки та лілії. Вони означають відродження, світло і чистоту. У центрі ставиться вівтар, на якому розміщені біла тканина, свічки та квіткові композиції. Найбільше домінує саме білий колір у цей день, бо він є символом радості Воскресіння. Більшість храмів додатково прикрашають вінками, декоративними стрічками, зображеннями сцен із біблії. У великих соборах, особливо в Соборі Дуомо у Флоренції та Святого Петра в Римі, прикраси продумують до кожної дрібнички й оформлення відбувається особливо пишно.

Великодня меса є найурочистішою службою в році і починається у вечір суботи. Вона називається Великоднім чуванням. До храму вносять святий вогонь і запалюють Великодню свічку, читають уривки з Біблії, які розповідають про створення світу і воскресіння Христа. Під час цієї служби лунає дзвін, орган і спів хору. Це створює особливу атмосферу урочистості. Жителі приносять із собою різні продукти для висвітлення, особливо паски та яйця. А месу Папи Римського на площі Святого Петра транслюють по всьому світу.

Картинка Великодня та урочистий стіл

Італійці звикли прикрашати свої будинки весняними вінками, крашанками, фігурками курчат, кроликів, голубів, свічками та композиціями на столі, а також живими квітами. Вони створюють духовну атмосферу та родинний затишок у домі.

Великодній стіл для місцевих жителів відіграє важливу роль. Кулінарні особливості в кожному регіоні різняться, проте одна особливість є однаковою для всіх: святкування в колі сім'ї. Воно починається з легких закусок. Це можуть бути сир, артишоки, шинка та яйця. Яйце є символом нового життя і воно може подаватися як у просто вареному вигляді, так і всередині різних страв. Досить часто італійці готують пиріг «torta pasqualina» з листкового тіста зі шпинатом, рікоттою і цілими яйцями всередині.

Основною гарячою стравою є ягня на грилі або в духовці. Іноді її замінюють м'ясними рулетами або пастою з м'ясним соусом. А завершенням є десерти. Найпоширеніший десерт - це повітряна паска «Colomba Pasquale» з цукром і мигдалем у формі голуба, а також шоколадні яйця з сюрпризами.
 

Підписуйтесь на наш телеграм канал та дізнавайтесь першими актуальні новини та корисні матеріали про життя Українців в Європі.
Теми